After Crying

After Crying / MR2 Akusztik+ a Müpából / koncertfilm a Petőfi TV műsorán

ac-petofi-tv

Úgy tűnik, végre sikerül tévébe kerülnie a tavalyi koncertnek, amelyben az After Crying kamaraszomfonikus zenekarral és a VoiceStation kórussal kiegészülve játszott a Művészetek Palotája nagytermében.
Az adást a Petőfi TV műsorán láthatjátok január 23-án, szombat este 22:30-as kezdettel.

After Crying fénnyel festve – interjú Pozsgay Benedekkel

Amint év végi játékunkból is láthattátok, az After Crying idén nem koncert formájában, hanem egy speciális fényfestés hangjaként képviseltette magát az ünnepi időszakban. A Vörösmarty téren naponta látható “előadás” vizuális részéért Pozsgay Benedek felel, aki az alábbi mini-interjúban válaszol is pár kérdésre.

Hol tanulsz / dolgozol a civil életben, amikor éppen nem épületfestő-művész vagy, és ehhez képest honnan jött az ötlet, hogy épületfestéssel kezdj foglalkozni, mi adta meg a kezdő lökést és mi volt az első saját munkád?

– A Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségiztem, majd műszaki terület felé indultam, de hamar a művészet felé fordultam. 3D grafikát, majd animációt tanultam. Az épületvetítés ekkoriban kezdett terjedni (az első erre alkalmas nagy teljesítményű projektorok 2005 körül jelentek meg a piacon). Interneten láttam ilyen vetítéseket, és nagyon izgalmas műfajnak találtam. Végül vizsgamunkának is ezt választottam, az iskola épületére készítettem animációkat. Mivel egy ilyen vetítés nagyon költséges, az igazi épület helyett egy másfél méteres papírmakettet építettem hogy arra vetítsek.

Az első igazi épületvetítésemet egy évvel később a Magyar Tudományos Akadémiára készítettem, amivel a 2011-es Paint Up! közönségdíjasa lettem. Azóta elsősorban ezzel, illetve tágabban véve video mapping-el foglalkozom. Az angol elnevezés arra utal, hogy egy adott térbeli felületre pontosan illeszkedő, a forma adottságait kihasználó animációt vetítünk. Ez felület lehet épület, de készítettem már animációt például autóra, szoba belsőbe, színpadi dekorációs elemekre.


kézikamerás felvétel az adventi fényfestésről

Ez egy viszonylag új művészeti ág, viszont annál népszerűbb, és hogy egy merész párhuzamot vonjak, kicsit a graffiti-művészekhez hasonlít. Például abban, hogy gondolom ezt sem iskolában sajátítja el az ember. Vagy vannak tanfolyamok? Te tanultad valakitől vagy önállóan fejleszted magad?

– A grafika, animáció alapjait tanfolyamokon, iskolában tanultam, de ezek még a hagyományos technikáknak is csak az alapjait adják meg. Így egy ennyire speciális és új területen a legtöbb dolgot magamtól kell megtanulni, kidolgozni a módszereket. Gyakran egy-egy ötlethez az animációs programokhoz új eszközöket kell fejleszteni.

Kik a példaképeid, kedvenceid a szakmában, kinek a munkái inspirálnak leginkább? Kapcsolatban állsz külföldi művészekkel is?

– Vannak művészek, csoportok akiknek szívesen nézem a munkáit, de konkrét példalépet nem említenék. A 2010-11-es tanévet egy dán művészeti iskolában töltöttem, ahol több helyi és nemzetközileg elismert művésszel megismerkedtem, de mind más művészeti ág képviselői.

Volt már, hogy elutaztál valahova csak azért, hogy egy épületfestést élőben megnézz?

– Ilyen még nem fordult elő, viszont az első önálló épületvetítésemre Dániában került sor. Egy ott tanító orosz festőművész, Alexander Thieme kezdett szervezni egy kis művészeti fesztivált a közeli városban, Assens-ben. Tőlünk is kért ötleteket hogy mivel lehetne felkelteni az emberek figyelmét. Felvetettem az épületvetítés lehetőségét, ami tetszett neki. Sok munkánk volt a szervezéssel, de például a város polgármestere már az első találkozásunkkor ajánlotta hogy használhatjuk az akkor átadott új városházának a homlokzatát.

Végül nyáron 6-8 fős nemzetközi csoporttal utaztunk ki. Volt köztünk festő, szobrász, színész, akik különböző művekkel készültek én pedig a vetítést csináltam, aminek nagy sikere volt. Arrafelé még nem láttak ilyet.

A 2012-es Paint Up! épületfestő verseny győztese lettél, ehhez szívből gratulálunk! Mi a következő cél?

– Mivel ez a műfaj ritka és költséges, a Paint Up! egy nagyszerű bemutatkozási lehetőség. Megtisztelő ezekre az épületekre dolgozni, és egyedülálló lehetőség hogy a Visualpower olyan komoly technikai hátteret bocsát az alkotók rendelkezésére, amihez máshogy nem férnének hozzá.
Én már másodszor értem el Paint Up!-on eredményt, így remélem a jövőben egyre több alkalmam lesz különböző projektekben közreműködni.


fényfestés formájában születik az új kor

Az After Crying zenekar és a rajongók nagy örömére szolgál, hogy a Paint Up! után másodszor is az After Crying zenéjét választottad egy munkádhoz. Te magad is a zenekar rajongója vagy, eljársz a koncertjeikre?

– Bevallom, nem vagyok koncertre járó ember, így After Crying koncerten sem voltam még, de szívesen hallgatom a zenéjüket.
Amikor elkezdtem foglalkozni a Műcsarnokkal, sokat gondolkoztam hogy milyen zene illene a filmemhez. Családi ismeretség köt a Pejtsik Péter-Andrejszki Judit házaspárhoz. Mikor velük beszéltem, azt mondták, megtiszteltetésnek éreznék, ha az After Crying zenéjét használnám. A New World Coming-ra külön felhívták a figyelmem, ami nekem is nagyon tetszett.

A versenyt követően sokan érdeklődtek a zene után. Felhívott Kemenes András zongoraművész is, aki azt mondta: jó volt, de még jobb lenne, ha kész zene helyett a zeneszerzővel együttműködve, közösen hoznánk létre az alkotást. Péter és az After Crying készséges partnerek voltak, így a Gerbaud-ház adventi vetítésére ez megvalósult. Ezúttal is köszönöm!